Onderhoud duikspullen regelmatig

We zien bij verschillende duikers dat zij hun duikspullen niet regelmatig genoeg onderhouden. Onderhoud duikspullen wel regelmatig want het is iets vrij simpels om te doen en essentieel voor de levensduur van bijvoorbeeld je persluchtset. Heel simpel gezien zijn je duikspullen onderwater je de enige manier om te kunnen blijven ademen. Hoe vaak het onderhoud aan de duikspullen nodig is hangt een beetje af van hoeveel je duikt. Als je doorgaans aangesloten bent bij een duikvereniging zal je wat vaker duiken dan wanneer je je duikspullen alleen meeneemt op vakantie.

Onderhoud duikspullen? Echt vakmanschap!

Het fatsoenlijk onderhouden van je duikspullen begint natuurlijk bij jezelf. Spoel na het duiken alles netjes schoon met kraanwater zodat het zout uit de zee zich niet in het metaal kan vreten. Klinkt logisch natuurlijk maar veel mensen vergeten dit wat als gevolg kan hebben dat het verdere onderhoud aan je duikspullen veel duurder zal uitvallen. Ook het regelmatig wassen in een lauwwarm sopje van je duikpak en andere neopreen spullen kan voorkomen dat je vroegtijdig een nieuw pak of een nieuw paar neopreen laarsjes zal moeten kopen. Bij de gemiddelde duikwinkel kan je speciaal schoonmaakmiddel kopen om je neopreen duikspullen goed te onderhouden. Tot zo ver het onderhoud wat je zelf kan doen. Verder onderhoud zoals het afstellen van verschillende kleppen, middendruk vervangen van o-ringen in je persluchtset is onderhoud wat je absoluut moet moet uitbesteden, vaak is het zo dat je alleen bij een echt duikcentrum je spullen kan wegbrengen voor onderhoud.

Een servicebeurt onderhoud duikspullen beter dan niet duiken!

Niet duiken en je duikspullen laten liggen voor wat het is, is nog slechter dan overslaan van een servicebeurt. Je zou denken dat je door minder duiken een relatief dure servicebeurt kan omzeilen. Echter wanneer je duikspullen niet gebruikt worden, slijt alles toch een beetje: neopreen kan uitdrogen, o-ringen kunnen scheurtjes gaan vertonen en ook luchtslangen kunnen het gaan begeven. Een servicebeurt kan dit niet persé voorkomen maar kan wel onveilige situaties vermijden!

Interval voor het onderhoud

Duikspullen dienen dus regelmatig onderhouden te worden maar wat is nu het ideale interval? Wij van Duikplatform raden aan om minimaal om de 2 jaar uw duikspullen te laten servicen mits u zelf het nodige onderhoud door alles iedere keer goed schoon te maken. Duikt u redelijk vaak, hou dan een onderhoudsinterval aan van iedere 100 duiken.